Jeugdexterne: drieslag in de maak?

Afgelopen donderdag kregen we tijdens de jeugdclubavond teams uit alle windrichtingen op bezoek. Ze kwamen uit Noord, Zuid en Amstelveen en mochten tegen onze teams spelen. En al met al was het een goede dag voor de VAS’ers. Met name de overwinning van VAS C1 smaakte érg zoet…
De tussenstanden beginnen na vier ronden op te klaren, en het ziet er potentievol uit in alle drie de klassen: http://www.sgaschaken.nl/externe-jeugdcompetitie-sga-4-rondes-gespeeld/

Hoofdklasse: het recht zegeviert

Bij het AB-team ontbrak de sterspeler, maar ze lieten overtuigend zien ook zonder te kunnen. Felix L. sleepte zijn broer Robin mee naar VAS om het gat bij het tweede bord op te vullen. Het plan was verraderlijk, maar soms moet je een gokje nemen. Robin zou daarna ook uitkomen bij een seniorenteam, dus het was een kwestie van binnen een uur te winnen. Dat lukte! En dat vlugge kunstje deed hij daarna overigens dunnetjes over voor VAS 5.
Op het eerste bord nam dus zijn broertje plaats. Ze speelden tegen Caïssa C1 en daar is Andrija de bordaanvoerder. Felix verschalkte hem wel erg snel.
De andere Felix (S.) wist op het vierde bord ook te winnen. En David B. ook erg snel. Ik had niet eens de kans om de partijen te bekijken. Gelukkig zij wel, want met hun vieren gingen ze nog gezellig analyseren achteraf. Zo gebruik je de vrijgekomen tijd inderdaad!

VAS C2 had een zware kluif aan het vlaggenschip van Zukertort. De verliezen van Lani, Kayen en Tobias vielen te verwachten. Het zag eruit alsof het kort na de opening al lastig geworden was voor deze drie.
De grote verrassing was Émilien met een uitstekende overwinning! Erg knap tegen hun derde bord Kavin.

Een goede start van Émilien bracht de einstand op 1-3.

De wedstrijd van VAS C1 tegen de Volewijckers C1 mondde uit in een soap. Bij de tegenstanders had het vierde bord zich ziekgemeld. Erg jammer voor het team natuurlijk, maar de teamleider besloot pardoes om dan maar het éérste bord vrij te laten! Zo schuiven de sterkere spelers naar lagere borden. Of dat de bedoeling is?
Wat heftige woorden werden gewisseld, maar een snelle blik op de regels leek het inderdaad toe te staan zolang de volgorde in sterkte is. Na tien minuten ophef werden de klokken maar gestart.
Jan had zich zo verheugd op zijn tegenstander (Dennis Jansma met 1650 KNSB-rating), hij droop teleurgesteld af…
Dat verdient zoete wraak en dat leverden onze spelers al erg spoedig. Lennox won snel een stuk en maakte daarna geen fouten. Abe, die net uit z’n hockeytraining kwam invallen, besloot zijn tegenstander plat te walsen. Stapje voor stapje verstikte zijn pionnen de hele stelling. Wat een prachtige slot ook:

Abe met wit: heerlijk zeg!

Nu was het aan William om aan zijn sportieve plicht te voldoen tegen hun eerstebordspeler. Als hij wil, kan hij reuzen genadeloos vloeren. Hij wilde het zo erg, dat hij er iets te veel tijd bij gebruikte. Maar goed, William was in een goede stelling terecht gekomen. Hij had de pluspionnetjes, maar moest wel op twee fronten de boel keepen. Aan de ene kant leken de pionnen van de tegenstander behoorlijk wat promotiekansen te bezitten, aan de andere kant waren de lijnen naar zijn koning open en bloot.
De laatste twintig zetten werden op vijf seconden increment gespeeld. Doorgaans overleven spelers dat niet in zulke complexe stellingen… Oftewel, een spannende strijd ontvouwde zich! Aanleiding voor Corinna om een fotoreportage op te starten.

Links zien we William in zijn kenmerkende denkhouding: voeten op de stoel. En rechts William in tijdnood, staand en klaar om vliegensvlug te zetten. En Émilien was zo aardig om de zetten te noteren voor hem!

Na dameruil klaarde de stelling op en dat zinde William wel. Uiteindelijk was het zelfs Dennis die door zijn vlag ging, de stelling was al hopeloos. Teamleider Sander keek met grote ogen toe: “Dit heb ik nog nooit meegemaakt. Twee keer op 1 seconde tijd en élke keer de goede zet doen.”

Eerste Klasse: rondrennen op de club

De Eerste Klasse had een dagje vrij en deze spelers konden leuk aansluiten bij de clubavond. De eerste speelhelft werd zelfs getrakteerd op een potje megasuperdoorgeefschaak. Geslagen stukken worden doorgegeven aan je teamgenoot die ze vervolgens mag inzetten op zijn eigen bord. Maar dat was wel even rennen van bord naar bord; ging er fanatiek aan toe!
De C4 gaat de wedstrijd op 17 maart inhalen, thuis tegen MSK. En ondanks deze achterstand staan ze nu nog steeds eerste in de tussenstand!
De C3 heeft overigens de hele ronde vrij.

Tweede Klasse: van zwaarbevochten punten tot zwaarbevochten verliezen

VAS C6 begon met een domper. Hun tegenstander kwam niet opdagen. Een bekend verhaal, want dat overkwam de C6 ook de vorige ronde. Inmiddels is dat team uit de competitie gezet. Erg jammer voor het spelplezier! Gelukkig konden deze kinderen aansluiten bij hun training en daarna de interne competitie.

VAS C5 trof ditmaal wel vier tegenstanders, en die bleken wat ouder dan verwacht. De Volewijckers is erg goed bezig en wisten een enthousiast AB-team op de been te krijgen. Het waren twee taaie gevechten, maar allebei de keren trok VAS aan het langste eind.
Dominique heeft haar vorm helemaal teruggevonden: twee overwinningen! Jack herpakte zich door een punt te winnen na het eerste verlies. Een erg belangrijk punt, want zo sleepte hij een 2.5-1.5 overwinning uit het vuur in de rematch.
Thomas begon de avond erg goed met een overwinning, maar kreeg het daarna te zwaar. Amira liet zich niet wegzetten. Na een stevige eerste overwinning, kreeg ze ook een remise voor elkaar. Goed gedaan van iedereen!

VAS C7 moest tegen titelkandidaat Caïssa 3. Dat beloofde zware kost op te leveren, en dat bleek ook. Marci is nieuw bij de club en het broertje van bordaanvoerder Dani. Hij kan trots zijn op het debuut, want hij wist als enige een puntje te pakken. Wel jammer voor Kay en Silvijn, hopelijk hebben ze alsnog een boel geleerd van hun partijtje.

In de tussenstand staat VAS C6 drie matchpunten achter tegen Caïssa 3. Toch zijn daar echt wel mogelijkheden om voor de groepswinst te gaan! Eén slechte dag van ze en we klimmen eroverheen. Kwestie van stug volhouden dus.
En VAS C5 zit daar overigens maar één puntje achter en hoopt ook een beker binnen te halen.

Tekst: Samuel Cohn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *