TK-E: het tweede team wordt kampioen!

Opmerkelijke uitslag bij het SGA teamkampioenschap t/m 10 jaar. VAS E2 wordt kampioen, en laat daarmee VAS E1 achter zich op de tweede plaats.

Maar het belangrijkste: de twintig VAS’ers hebben met elkaar heel veel plezier gehad op deze toernooidag!

VAS-traditie

Dat we de eerste twee plekken zouden bezetten, dat viel wel enigszins binnen de verwachting. Maar deze volgorde had je toch niet zien aankomen van te voren.

Aan de andere kant past dit in een mooie en unieke VAS-traditie. In 1961 werd het tweede team van VAS kampioen van Nederland. En het is ook veel vaker bij onze jeugdteams gebeurt, dat het tweede team won van het eerste team.
Vaak schakelden ze elkaar daarmee uit…

Dominerende dubbelslag

Zo ver kwam dat gelukkig niet. Zowel VAS E1 en VAS E2 wisten iedereen op te peuzelen. Alleen tegen elkaar was het spannend.
Raghav won stabiel van YiCheng. Het voordeel was misschien niet heel duidelijk, maar je kon aan alles proeven dat hij het uiteindelijk naar zich toe zou trekken. Dat deed Raghav ook.
Alleen ging het helemaal mis bij de andere borden. Kien speelde erg impulsief, en dat leidde tot veel onvoorzichtige en gehaaste zetten. Shashank strafte dat heel goed af. Ira delfde het onderspit tegen Harvey. En dat kan je op de conto van Harvey schrijven, want die had een uitstekende dag zonder fouten. Het knapste resultaat van Khang zien we hier ook. Hij wist Uzay te verslaan. Uzay is nieuw en heeft nog geen rating, maar we hebben hem al hoog zitten.
Zo wist het jongere team het kampioenschap naar zich toe te trekken. De jeugd heeft de toekomst.

Bij VAS E2 was er de andere rondes geen twijfel mogelijk over de uitslag. Ze wonnen duidelijk, alhoewel Khang regelmatig een puntje moest weggeven.
VAS E1 had wel nog één zweetmomentje. Dat was tegen Almere E1. De tegenstander van Raghav begon al zijn vuisten te ballen en repte over een ‘revenge’. Beetje gek, want hij werd ter plekke ingemaakt door onze kopman. En vervolgens wisten Kien en Ira gewoon nog terug te komen.

Ira was misschien niet in bloedvorm (want anders wint ze álles wel op het derde bord), maar haar eindspelen zijn en blijven genieten. Ze is daar zó goed in, en dat op die jonge leeftijd. Ze denkt na over structuren, overziet lange toekomstplannen, bedenkt listige tactiekjes om uit lastige situaties te komen. Bovenal voelt ze heel goed aan wanneer ze moet versimpelen en wat de prioriteiten zijn. Waar anderen nog elk pionnetje slaan, ziet zij mat in 5. De tegenstanders kijken ernaar en moeten het ondergaan – ze snappen absoluut niet wat hen overkomt in het eindspel.

Raghav moest eenmalig een halfje afstaan. Genoeg om zijn jeugdrating alsnog te doen dalen na dit toernooi, denk ik. Hij liet zich opeens overlopen door de bordaanvoerder van Zukertort E1 en ging maar voor een eeuwig schaak. Desalniettemin speelt hij eigenlijk een heel net toernooi, waarin hij bloedserieus blijft.

Verder was het een geruststelling om Shashank zijn normale niveau weer te zien halen. En bovenal goed om Harvey weer te zien opbloeien. Hij denkt zorgvuldig na en dat werpt zijn vruchten af.

Laten we ook grote complimenten uitdelen aan YiCheng. Hij zat op bord 1 van VAS E2, zodat hij nog enige tegenstand kon krijgen. Hij moest af en toe hard werken, maar dat deed hij helemaal goed. Zijn berekeningen bleken erg accuraat. Een groot talent, want dit niveau heeft hij razendsnel opgebouwd.

Tot zover de perikelen van onze twee topteams. VAS E3 en VAS E4 hebben ook hun stinkende best gedaan, en dat heeft een hele mooie en leuke dag opgeleverd!

VAS E4 slaat toe

Ons vierde team is boven het derde team geëindigd. Hier is dat een minder verrassend resultaat, omdat de teams echt gelijkwaardig zijn aan elkaar. Toch vonden ze het hartstikke leuk toen ze de onderlinge match tegen VAS E3 naar zich toe trokken.
De goede resultaten zorgde ervoor dat ze eindigden met twee loodzware paringen. Ze zakten weg en een absolute stunt (top vier eindigen voor de kwalificatie) zat er niet in.

Lan was aanvoerder van VAS E4. Ze maakt een superindruk en mocht het proberen op het eerste bord. Die verwachting maakte ze waar. Onder andere door heel goed partij te bieden tegen de kopman van Zukertort E1 (die tegen Raghav remise had gespeeld). Wat een spannend eindspel was dat, had niet veel gescheeld.
Ze wist twee van de zes partijen te winnen: hartstikke prima!
Pengbo is goed bezig met zijn vorm terug te krijgen en maakte een gezonde indruk op bord twee, waar hij volgens mij drie partijen won.
Escher is de uitblinker vind ik, want zij dacht als enige heel goed na over elke zet. Dat brengt je ver, en zorgt bovenal voor mooie serieuze partijen. Ze scoorde twee punten ermee.
Zinedine deed het heel goed, we zien hem snel groeien. Hij wist vaak de cruciale bordpunten te pakken.
Emma had ‘t eerst best zwaar, maar wist daarna ook prima resultaten te boeken!

VAS E3 is het gezelligste team

Ons derde team eindigde op de tiende plek (van de veertien teams). Ze behaalden 5 matchpunten.

Hier liep de grootste sfeermaker rond. Luke is een aanwinst bij toernooien. Net zoals een aanvoerder betrekt hij iedereen erbij en strooit met complimenten als er gewonnen wordt. Die rol pakt hij heel natuurlijk op!
Qua schaakresultaten mag hij heel tevreden zijn. Dit is een topdebuut en het smaakt naar meer. We gaan hem vaker terugzien bij toernooien, dat is een goed teken!
En verder liep hier ook de vrolijkste VAS’er rond. Dat is Daniël namelijk! Hij blijft goedgemutst, ook al verloor hij alles in het begin. Het optimisme betaalt zich uit: want de laatste twee rondes sleept hij gewoon twee overwinningen binnen. Zijn dag is compleet.
Johan mocht na zijn succes bij de Pupillendag proeven aan hele serieuze tegenstand. Hij liet zich alleen heel erg meevoeren in het te snelle spel van de tegenstander. Iets waar dit hele team ontzettend veel last van had. Voor Johan was het gevolg dat hij niet rustig de tactiekjes bekeek. Waar hij op de training bij VAS uitblinkt in Stap 3, komt dat zo niet op het bord terecht.
Gelukkig redt Johan zijn dag door de laatste ronde met een winst af te sluiten! Genoeg perspectief dus, voor deze zesjarige.
Loek had een allerredelijkst toernooi. Hij was de allersnelste speler van VAS, en dat heeft natuurlijk zijn nadelen. Verder mag hij tevreden terugblikken.
De topscoorder van het team is Alexander (hieronder spelend tegen Emaa). Hij zat op het laagste bord, maar hij liet zien dat hij veel sterker is dan dat. Goed om te merken dat hij zo hard vooruit is gegaan!

Eindstand

Voor de eindstand, zie de SGA-website: https://www.sgaschaken.nl/vas-slaat-opmerkelijke-dubbelslag-op-tk-e/.
Het valt op dat De Volewijckers aan het opstaan is als topclub, leuk om te zien! En verder moeten we bij de jongste jeugd vooral oppassen voor de Almeerders. Daar waar vroeger Zukertort de geduchte tegenstander was! Het grote doel van de Almeerse jeugdleider Pim is dan ook: de nieuwe aartsrivaal van VAS worden. We gaan het meemaken 😉

Tekst: Samuel Cohn
Foto’s: Khoi & Hanna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *