IM-norm voor Khoi en FM-titel voor Bas in Wijk aan Zee

De 17-jarige Khoi, kind van de club, was uitgenodigd om deel te nemen aan de Qualifiers van het Tata Steel schaaktoernooi. De winnaar doet volgend jaar mee aan de Challengers. Een grote eer dus, en die pakte hij met twee handen (en zijn schaakbrein) aan!
Hij begon heerlijk en kampioenskansen lagen in het verschiet. Maar toen ik woensdag kwam kijken, stormde hij witheet de zaal uit. Het was zijn tweede verliespartij achter elkaar, en daar kan hij absoluut niet tegen.
Fanatiek dus, en dat betaalt zich uit. Een ware wederopstanding volgde na de rustdag – hij won twee keer. En toen begon het rekenen: een IM-norm viel er nog uit te halen! Maar die laatste ronde moest hij tegen de nummer twee van dat moment. En met zwart. En winnen…

Khoi neemt je mee in zijn toernooi. Hij heeft lekker lezend commentaar geschreven bij een selectie van zijn partijen. Spektakelstukken! Leuk om doorheen te klikken, en leerzaam ook… Hij zet zich niet voor niets in als jeugdtrainer bij de club 🙂
(Selecteer de volgende partijen via het uitklapmenu linksonder.)

Zo schaak je dus als een IM… Hij behaalde een toernooiprestatierating van 2457. Net genoeg, want voor een norm moet je minimaal 2450 behalen over negen partijen.
Khoi heeft nog twee van zulke normen nodig (en een 2400 FIDE-rating) om die felbegeerde twee letters voor zijn naam te krijgen. Om in de gaten te houden dus!

Tekst: Samuel Cohn
Partijcommentaar: Khoi Pham

Nieuwe FM bij de club: Bas Haver!

Tussen de gezelligheid door, smokkelde Bas een heuse titel mee naar huis.

Gefeliciteerd! Hoe hij dat voor elkaar kreeg, vertelt hij zelf:

Voor het eerst in anderhalf jaar kon ik er niet omheen om een toernooi te gaan spelen: tussen studie en een baan in en Wijk aan Zee praktisch om de hoek. Het werden er uiteindelijk twee. Eerst een drie dagen schaken in de dagvierkamp. Heerlijk rustig. Door de twee witpartijen te winnen en met zwart gelijk te spelen lukte het zelfs om de groep te winnen.
Maar toen begon het te knagen. De week erop had ik nog vrij en besloot ik middels late aanmelding ook aan de tienkampen deel te nemen. Gelukkig kon ik nog in een groep geplaatst worden en kon ik langer de resultaten van onze VAS-toppers en andere wereldtoppers volgen.
Dit toernooi kwam ik met een nieuw doel: FM worden. Ergens virtueel +6 rating krijgen zou volstaan en zowaar wist ik met een winst in de eerste ronde mijn doel al te behalen. Maar na een klein feestje mochten er nog acht rondes gespeeld worden. Het pieken bleek op het juiste moment want met een dramatische scorereeks van 0,5 uit 5 wist ik mijn redelijke spel niet met punten te belonen.
Gelukkig kwam toen de rustdag met nog drie rondes te schaken. Dat bood geruststelling, want drie dagen spelen was eerder ook goed uitgepakt. In korte partijen kon ik alle drie de laatste rondes tegen vermoeide tegenstanders winnen en me met 50% weer thuis vertonen.

Tekst: Bas Haver

Nog veel meer VAS’ers actief in Wijk aan Zee

Eline Roebers hadden wij (en niet alleen wij) natuurlijk al duidelijk op het oog. Na de denderende start wist ze nog twee remises mee te pakken en komt ze uit op 3 uit 13. Dat is al meer dan ze van tevoren op hoopte! Een prima toernooi, waar ze laat zien mee te kunnen met de sterke GM’s van deze wereld.

Eline nam ook een kijkje bij het normale schaakvolk.

En welke VAS’ers spotte Eline bij de tienkampen van dit schaakwalhalla? Als je op de namen klikt, krijg je hun scores te zien! Opvallend succesvolle resultaten overigens…
Jasper (gedeeld eerste!), Sierk, Take (tweede plek), Ben Wijgers, Rafael (gedeeld eerste!), Jan Veraart (gedeeld derde), Ben Duivenvoorden, Gerton, William, Anton Lysakov (gedeeld tweede), Ed (maar raakte ziek halverwege), Nick (dik eerste!!), Raghav (gedeeld eerste!) en Patriek (gedeeld eerste!).

Ze vielen ook op bij de bekende schaakfotograaf Lennart Ootes, grappig om te merken:

Tekst: Samuel Cohn
Alle foto’s: © Lennart Ootes – Tata Steel Chess Tournament 2023

2 Comments

  1. hey jullie zijn toch nog iemand vergeten. ik ben gedeeld 1e geworden in groep 4!!!!

    gr jasper seelemeijer speler vh 3e team

    1. Goed dat je het zegt, want dat is een prestatie die genoemd mag worden! Excuses, het staat er nu in verwerkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *