Dit zijn de winnaars van de interne jeugdcompetitie

Het heeft een paar weken langer geduurd, maar dat mag de pret niet drukken. Vorige week werden de laatste wedstrijden van de najaarscompetitie gespeeld en er zijn wat beslissende uitslagen gevallen…
Natuurlijk: iedere schaker is evenveel waard, bij VAS is iedereen gelijk. Maar sommigen hebben erg goed geschaakt en erg veel puntjes gewonnen. Dan ben je net iets gelijker, en dat verdient een mooie beker!
En als kers op de taart mochten 26 kinderen een Stappendiploma in ontvangst nemen (zie hierboven examencoördinator Ton in actie). Het was ook inhaalexamenavond immers!

De kweekvijver

Tijdens de tweede speelhelft nemen de jongsten de kantine over. Het is dan net wat speelser, maar op het bord laten ze de stukken spreken. We zien bepaalde schakers er met kop en schouder bovenuit steken.

In de Pionnengroep zien we een verrassende top drie.
Verloren dochter Nova Z. kwam spontaan aansluiten aan het begin van dit seizoen en wist de derde plek te bemachtigen. Favoriet voor de volgende periode dus.
En ik weet nog dat Vigo enthousiast binnenkwam samen met zijn zus Jackie eind vorig seizoen. Hij heeft een boel geleerd sinds die tijd en weet met een superscore van 7,5 uit 8 de groepswinst naar zich toe te trekken.
Jean haalde de tweede plek binnen (6 uit 9) en sluit zich voor de tweede seizoenshelft aan bij de groep van zijn broer.

De Paardengroep staat überhaupt bekend om zijn broederstrijden. Kay bereikte daar de eerste plek met 6,5 uit 8. Weet Otis de trofee binnen de familie te houden dit seizoen?
Vihaan kwam een half puntje tekort, maar mag wel promoveren. Dat gaat een mooie test voor hem opleveren, maar dat moet hij zeker aankunnen. Ook complimenten aan Luke, die met 6 uit 7 derde is geworden.

Joshua eindigt in de Lopergroep op plek drie (4,5 uit 6). Gelukkig is hij altijd vrolijk, maar hopelijk wordt hij nog blijer als hij weet dat hier de hele top drie promoveert!
De felbegeerde beker kan maar naar één speler gaan. Maar tja, Thomas en Daniel behaalden allebei 5,5 uit 7. Dan kijken we naar onderling resultaat en is Thomas de gelukkige!

Rufus verlengt abonnement

De macht in Torengroep werd onderling verdeeld tussen David B. en Felix. De match tussen deze twee was beslissend. David behaalde uiteindelijk als enige een 100% score: 7 uit 7.
Een eervolle vermelding voor Roy met een goede derde plek (4 uit 7).

De uitslag in de Damegroep zal de fanatieke volgers niet hebben verrast: Raghav wint met overmacht (6,5 uit 7). Straks zit hij in een speelgroep met spelers van bijna dubbel zijn leeftijd!
Voor de promotieplek was het erg spannend, maar Saffran (5 uit 7) trok net aan het langste eind. Ook hij bokst daarmee flink op tegen de oudere kinderen van deze groep.
De derde plek gaat officieel naar Imre (4,5) maar Olav had evenveel punten. Een voorproefje voor een enerverende bekerstrijd in de zomer volgens mij…

Andrija is een listig spelertje en weet, zeker met korte tijdcontrole, onverwachtse punten binnen te slepen. Dat levert hem de duidelijke winst van de Koningsgroep op!
Het was even slikken voor William, na een heftig laatste verliespotje tegen Aran. Gelukkig kwam zijn tweede plek niet in gevaar en zien we hem dit jaar terug in de interne groep der groepen.

De veteranen van de jeugdafdeling zetelen in de Kroongroep. Sommigen zeggen dat deze naam zijn oorsprong vindt in het schaakattribuut van de koning/dame. Anderen claimen dat de groep vernoemd is naar de levende legende himself.
Wat wel vaststaat: Rufus wint ‘m altijd. Maakt niet uit wie aan de poorten klopt. Deze keer was het new kid on the block Take die niet verder kwam dan de tweede plek.
En ook de uitstekende prestatie van Mick mag genoemd worden: hij werd met evenveel punten derde.

Nu ik de aandacht te pakken heb met deze visuele prikkel, een mooi moment voor de bedankjes! Deze eindstand had niet kunnen bestaan zonder de indelersimprovisatie van tafelleider Zwaan en de nauwkeurigheid van de interne competitieleider Jolein.
Overigens zijn er nog véél meer vrijwilligers bij VAS, had ook Sinterklaas gezien in december. De trainers en klaarzetters en gangwachters verdienen alle complimenten voor de afgelopen seizoenshelft.
Het VAS-bestuur had een mooie surprise geregeld. Gelukkig raakt chocola niet zo snel over de datum… Zeker niet als de goedheiligman ze vers haalt bij de Martinez chocoladewinkel van onze eigen Victor Hendriks!

De schaakladder beklimmen

Er is meer! De meest prestigieuze beker staat ons nog te wachten… Alle partijen tellen mee voor de Laddercompetitie. Wie heeft het meest gewonnen dit seizoen?

Om het spannend te maken, beginnen we bij de derde plek. David B. speelde in de laagste groep van de eerste speelhelft, maar dat weerhield hem er niet van erg goed te scoren tegen het hele deelnemersveld. Winst betekent drie punten, en hij haalde 32 uit 11 partijen.
Ze kwamen allebei aan de 34 punten, maar het is Raghav die tevreden moet zijn met het zilver. De cup met de grote beker gaat naar: Daniel! Toch een prijs op zak dus, en een mooie ook. De tie-break was de groep: hoe minder hoog, hoe knapper dat je alsnog veel punten weet te behalen.

In deze eindklassering is ook leuk te zien wie de meest trouwe bezoekers van de clubavond zijn. Met dertien basisplekken dit seizoen: Jean, Imre, Rufus, Rayan en Khang. Zo hoort het natuurlijk!

Haastige spoed is… soms best goed

De Revanchecompetitie wordt gespeeld als er tijd is voor een snelschaakpot (5 minuten op de klok per persoon) na de reguliere competitie. De snelle winnaars worden hier rijkelijk beloond…

Vihaan hoefde niet met lege handen naar huis en inde de beker voor derde plek. Ook hier drie punten per winst, en hij kwam op 23 uit 9.
Daniel bleek ook een veelschaker met 24 uit 10. Goed voor de tweede plek.
De kampioen in deze categorie is Saffran! Erg goed werk, alhoewel hij zal merken dat aanzienlijk meer tijd nodig gaat zijn in de koningsgroep. Voor nu toont hij zich in ieder geval een erg snelle denker, hij bleek onklopbaar in dit genre van de schaaksport.

Alle einduitslagen zijn deze week nog te vinden op de website: https://www.vas1822.nl/standen-interne-jeugdcompetitie/

De Stappendiploma’s

Onze trainer Hans regelde dat we afgelopen donderdag een examenavond konden houden voor de jeugdspelers die nog wat in te halen hadden (gezien coronatijd). Daar werd gretig gebruik van gemaakt.

De volgende spelers hebben wat bij te schrijven in hun schaak-CV:
Opstapje 1: Rayan, Zenith, Amira.
Opstapje 2: Amira, Khang, Luke, Marten, Otis, Peter.
Stap 1: Hektor, Jean, Kay, Kien, Vihaan.
Stap 1+: Daniel, Thomas.
Stap 2: David, Felix.
Stap 2+: Saffran, Tako, Zwaan.
Stap 3: Emiel, Émilien, Imre, Lani, Olav, Oskar, Raghav.

Gefeliciteerd!

Tekst & foto’s: Samuel Cohn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *