VAS Historie: de 36

Bij de Nationale Sportherdenking op 4 mei wordt jaarlijks een andere sport als thema gebruikt. Dit jaar, mede vanwege het 150-jarig jubileum van de Schaakbond, was schaken tijdens de Tweede Wereldoorlog het thema. VAS was op verschillende manieren hierbij vertegenwoordigd:

  • VAS lid Salo Landau (omgebracht in een kamp in Polen) werd besproken door Paul van der Sterren, als zijnde de beste Nederlander achter wereldkampioen Max Euwe. Mooi om een stelling uit een partij van hem te bespreken, zo leeft hij voort.
  • Na de oorlog is er door de Schaakbond een boek gepubliceerd met een overzicht en portetten van alle omgekomen leden van Nederlandse schaakverenigingen, ‘Partij Verloren’. Een van de schrijvers van dit eerbetoon is VAS lid W.A.T. Schelfhout, ook bekend als ’W.A.T.S.’. Een indrukwekkend boek.
  • Alle namen uit het boek zijn opgenomen in een online platform, Oorlogsbronnen.nl. Dit werd geëffectueerd tijdens de herdenking, met VAS als voorbeeld.
  • In het middagdeel waren er diverse speeches. VAS lid Daniel van Cleef was een van de sprekers met een indrukwekkende lezing.

In het Jubileumboek t.g.v. het 200-jarig bestaan van VAS wordt op gepaste wijze verwezen naar deze 36 leden die zijn omgekomen tijdens de oorlogsjaren. In het boek is er verder geen mogelijkheid om elk van hen te bespreken. Maar elk van hen verdient een verhaal dat verder gaat dan de kille feiten, zoals: Salo Landau, geboren 1 april 1903 (Bochnia, Polen), overleden maart 1944 (Gräditz, Polen). Maar ook bijvoorbeeld Heinz van Mindeno, geboren 31 augustus 1922 (Berlijn, Duitsland), overleden in Auschwitz-Monowitz op 8 januari 1944. Zo ontstaan er 36 verhalen.

Op de website van VAS is een compleet overzicht te vinden van deze 36 leden van VAS. Wanneer werden ze lid van VAS, waar komen ze vandaan, hoe oud zijn ze geworden, enzovoorts. Verder wordt er elke maand een artikel geplaatst met zo uitgebreid mogelijk informatie over een van de 36, zodat zij niet vergeten worden. Indien mogelijk wordt er ook een partij gepubliceerd Tot nu toe zijn dit:

Er wordt gebruik gemaakt van diverse bronnen bij het opstellen van de artikelen. Indien er aanvullingen of correcties op de betreffende artikelen zijn, neem dan contact met mij op via lode.broekman@gmail.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *