KNSB: Jeugdafdeling redt seniorenteams, jongste debutant ooit

Ze is een prille 7 jaar en 4 maanden oud, maar Ira vond het geen probleem: of ze even wilde invallen in de KNSB-competitie. Dat is een grote enge clubcompetitie, tussen allemaal volwassenen. Ze knikte met een glimlach.
Gelukkig! Zo kon VAS 6 aantreden met een vol team.

De reden voor dit bijzondere debuut: iemand zegde drie minuten van tevoren af met buikgriep. Hij was vergeten dat iets eerder te zeggen. Ach ja. Volgende keer in Haarlem is hij erbij.
Ira was meegekomen om haar broer Raghav (in VAS 3) te supporteren.
Ik weet eigenlijk niet of zij echt de allerjongste debutant ooit is in de KNSB-competitie. Bij VAS in ieder geval, en in heel Nederland lijkt me ook wel.

Helaas kwam ze in de opening een pion achter en daarna was het toch wel lastig schaken. Het werd zo te lastig om de stukken te verdedigen, maar ze bleef tot het eind doorstrijden. Heel goed!
Een meevaller was dat ze niet door haar tijd ging. Ze denkt altijd goed na over haar zetten. Bij de interne jeugdcompetitie komt ze dan al snel in tijdnood. De buffer van anderhalf uur bleek hier ruim genoeg.

Daarna ging ze inderdaad haar broer Raghav supporteren. Ze zag hem naar een remise toespelen. Degelijk van Raghav, tegen een prima tegenstander ook.

VAS 6 levert partij

Dan nu weer terug naar VAS 6, want dit hét uithangbord van de jeugdafdeling.
Kayen greep die kans om voor een mooie plusremise te gaan tegen bijna 1700 tegenstand. Dat is lekker hoor! Mooi om te zien dat hij zich kan meten met dit niveau.
Maar de allergrootste scalp van de middag komt op naam van Bregje. Wie anders! Ze houdt haar winststreak volop in leven met nu 3 uit 3 in VAS 6. Hier kan ze wel van genieten.
De manier waar Bregje won was heel sterk: ze weerde een aanval sterk af door rustig te blijven ademhalen en geen wilde plannen te bedenken. Het liep dood en toen kon zij meteen doorpakken. Mooie tactiekjes volgden en na een goed doorgerekend offer won ze van bijna 1800 rating!
Maurits leek mooie aanvalslijnen te hebben, maar de tegenstander bleek alles prima te kunnen verdedigen. Toen sloeg het helaas de verkeerde kant op en hij verloor.
Rufus moest even goed nadenken in de opening, maar kwam toen met een goed plan en leek het middenspel te dicteren. Ergens is het toch misgegaan, helaas…
Dan de trotse jeugdtrainers. Arik kwam met een opportunistische opening en drukte de tegenstander naar achter in de opening. Het zag er veelbelovend uit, zeker gezien hij afgelopen clubavond al netjes gewonnen had. Maar er werden vervolgens geen fouten gemaakt waar hij op kon toehappen. Het aanvallende spel ging toen als een nachtkaars uit, maar Arik kon leven met het verlies.
Marrit stond weer lekker in haar partij. Maar een blunder zit in een klein hoekje helaas.
Ivo realiseerde zich dat zijn pion maar één kant op kan lopen. Dus dat deed hij maar. Midden door het bord nog wel. De tegenstander kon die eenzame pion niet stoppen, ondanks dat bijna alle stukken nog op het bord stonden. Heerlijke weggedrukt al dat hout!

De slotsom: VAS 6 verliest met 2,5-5,5 van Zwart op Wit 1.

debutantenbal

Naast Ira waren er veel meer debutanten.

VAS 9 speelde een kraker, maar kwam spelers tekort. Gelukkig kwam de jeugdafdeling te hulp schieten!
Edward is gloednieuw op de club en helemaal weg van het schaken. Bij de senioreninterne gooit hij al hoge ogen. Hij mocht het nu tegen een andere club proberen. Helaas ging dat niet als gewenst, maar hij had ook een alleraardigste schaker tegenover zich.
Imre werd ingedeeld tegen een andere jeugdspeler en liet daar niets van heel. Overtuigend gedaan. Zijn rating is overigens de lucht ingeschoten, en dat is te merken.
Joseph kwam met een wilde open partij. Hij zat te steunen en klagen. Een remise leek me terecht, en dat spraken ze ook af.
Helaas bleek het allemaal niet genoeg voor VAS, want er werd nipt verloren met het team.

Verder was het goed om Jan weer zaken te zien doen op VAS. Na het organiseren van allemaal jeugdtoernooien, wilde hij het zelf wel weer proberen.
Het team (VAS 7) werd verpulverd, maar hij wist gelukkig zelf stand te houden. Hij speelde remise tegen iemand die twee dagen daarvoor hetzelfde score tegen een 2200 van VAS. Oftewel, Jan keert terug op een hoger niveau dan ooit.

En over de prestaties van Take kan je hier lezen.

Tekst: Samuel Cohn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *